Thursday, 21 May 2020

Resipi Kuih Goyang@Bunga Ros

Kuih Goyang atau dikenali bunga ros ini merupakan kuih tradisional.Ia juga dipanggil Cuan dalam bahasa iban.



      RESIPI KUIH GOYANG @BUNGA ROS

Bahan:

*1kg tepung jagung
*200 gram tepung sagu
*gula setengah kilo
*satu bungkus santan

 Cara-cara membuat:

1.Pecahkan 4 biji telur,selepas itu pukul telur sehingga kembang
2.Masukan gula setengah kilo
3.Masukkan air(setengah jug besar)
4.Masukan santan
5.Gaul sehingga rata.
6.Panaskan minyak.
7.Celupkan acuan bunga tu ke minyak yg dipanaskan tadi.
8.Selepas itu,celupkan acuan yang dah dipanas dengan minyak tadi ,celup pergi adunan tepung tdi.
9.Dah celupkan ,lepas tu masukkan ke minyak tdi..Siap lah,boleh dihidang seisi keluarga.


Untuk pengetahuan:

*mula2 tu dia memang tak berapa jadi,second baru dapat dia bentuk bunga2🤭
 *acuan bunga tu dia ada banyak size dan jenis ada saiz yang besar juga

No comments:

Post a Comment

Resepi Mash Potato / Kentang Putar