Friday, 5 June 2020

Resepi Mash Potato / Kentang Putar

Bahan-bahan:
*8 biji kentang

*1 kotak kecil susu segar
*Sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
*Secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah



Cara-cara membuat:
1.Kentang dikupas kulitnya dan dipotong dua.Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
2.Bila kentang sudah empuk, toskan air
3.Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4.Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5.Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..saya guna hand blender nk senang.. Dapat texture halus.

Bahan Sos (Gravy)
- 1 labu bawang besar (dadu)

- 2 ulas bawang putih (dadu)
- 4 sudu butter
- 2 sudu tepung gandum@ jagung
- 2 kiub ayam
- lada hitam dan sulah
- 2 1/2 cawan air


Cara-cara:
1.Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang ( api sederhana ) . Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel )
2.Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3.Masukkan air ( sikit2 smbil kacau ) dan kacau sehingga sebati,tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.

Masak balik atas api sederhana
4.Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa
5.Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6.Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.


sumber dari:Roshidah Abu Bakar Shidah

No comments:

Post a Comment

Resepi Mash Potato / Kentang Putar